18 november 2011

Domača jušna začimba

Recept za domačo jušno začimbo:

  • 1 kg korenja
  • 1 kg korenik peteršilja
  • 1 kg paprike (pol rdeče, pol rumene)
  • 20 dkg cvetače
  • 20 dkg čebule
  • 40 dkg zelene (koren)
  • 20 dkg paradižnika
  • 20 dkg kolerabe
  • 2 večji glavi česna
  • zavoj peteršilja
  • zavoj zelene (listi)
  • 0,5 kg soli
Vse to se zmelje (teža v receptu je teža že očiščene zelenjave), zmeša skupaj in posuši. Ko je vse suho, se še enkrat na fino zmelje in začimba je pripravljena. Brez konzervansov, ojačevalcev okusa in podobnega sranja. 

Samo mletje zna bit kar naporno. Pa sva poskusila uporabit sokovnik in letošnje mletje je bilo opravljeno v eni uri (skupaj s čiščenjem kažina, ki je nastal pri mletju). Še ena uporaba sokovnika, ki bi ga lahko kazali na kakšnem top shop tv prodaji ;).

Edini problem dela s sokovnikom je v tem da loči tekočine in suhe sestavine zelenjave. In ker je tudi v tekočini veliko vitaminov, mineralov in okusa sva vse skupaj spet zmešala skupaj in nato dala sušiti.

Sušenje je drugi problem. Najlažje in najmanj problemov je s sušenjem v aparatu za sušenje. Začetna masa je dokaj mokra, zato sva prvo nekaj časa sušila v pečici na nizki temperaturi. Potem pa vso maso preselila v sušilnik.
Iz dvojne doze zelenjave sva pridelala približno 2,1 kg jušne začimbe. To je vse kar je ostalo po 3 dnevnem sušenju.  

2 komentarja:

Podravka IP pravi ...

Poštovani,
VEGETA je zaštićeni žig (znamka) PODRAVKA-e d.d. i ne smije se koristiti kao generični pojam.
Molimo da uklonite riječ VEGETA.
S poštovanjem,
Pravni poslovi
PODRAVKA d.d.

Slavc pravi ...


Se opravičujem za uporabo imena vaše zaščitene znamke. Moj namen ni nikoli bil, da ljudje zamenjujejo vaš produkt z mojim domačim pripravkom. Pa tudi vsebina se tako razlikuje, da res ni mogoče uporabljati tega vašega imena.